MamaSapiens gotuje. Babeczki, a raczej muffinki marchewkowe
Dzisiaj znajdziecie banalnie prosty przepis na pyszne i zdrowe babeczki marchewkowe, które z powodzeniem można zrobić wspólne z maluchem, przeistaczając gotowanie w świetną i edukacyjną zabawę.
Ktokolwiek był kiedyś u mnie na pikniku Musical Babies takie babeczki miał okazję zjeść. To pierwsza rzecz, która znika w 5 minut. Dzieci je wprost uwielbiają, a są zdrowe ze względu na małą ilość cukru, a dużą ilość naturalnej słodyczy z marchewek, jabłek i rodzynek. Ponadto mają śliczny, żółto-pomarańczowy kolor. Szczerze zachęcam.
Babeczki, a raczej muffinki marchewkowe
300 g mąki (najlepiej zmieszać białą, żytnią, orkiszową. Czym mniej czystej, białej mąki tym lepiej)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (dla zdrowia można po prostu ubić 3 białka na sztywno i dodać na koniec mieszania masy)
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
150 g cukru
2 łyżeczki, lub jedna laska wanilii
225 g obranej i grubo poszatkowanej marchewki (aktualnie mamy młode marchewki, ale lepiej użyć tych z poprzedniego sezonu, ponieważ czym starsza marchew tym więcej w niej karotenu)
1 obrane i grubo poszatkowane duże jabłko
125 g rodzynek
125 g zmielonych orzechów, migdałów (opcjonalnie)
125 g wiórków kokosowych
3 duże jajka
250 ml oleju (można użyć stopionego masła, ale w żadnym wypadku margaryny- to nic innego jak chemiczne utwardzony, uwodorowany olej- nie ma przecież sensu topić jej z powrotem. Ponadto wielu naukowców twierdzi, że dzieciom nie powinno się podawać margaryny… pomimo pokusy sprytnych reklam).
W przypadku suchej masy-100 ml soku pomarańczowego
-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
-
W dużej misce zmieszaj przesianą mąkę, sodę, cynamon, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i sól. Dodaj poszatkowaną marchewkę i jabłko. Dobrze wszystko wymieszaj.
-
W drugiej misce ubij jajka z cukrem, wlej olej (lub stopione masło), na koniec dodaj wanilię.
-
Połącz dwie masy, wlewając ubite jajka z olejem i wanilią do suchych składników. Masa powinna być mokra i dobrze się łączyć. Gdyby była za sucha ( w zależności od użytych mąk może się tak zdarzyć), można wlać trochę soku pomarańczowego, lub dodać jeszcze jedno jajko.
-
Masę przełóż do foremek (na zdjęciu muffinki są w kształcie serc, osobiście używam formy silikonowej, nie ma wówczas potrzeby natłuszczania jej. Ponadto muffinki po ostudzeniu wyskakują z niej pchnięte od spodu palcem, co jest świetną zabawą dla dziecka)
-
Piecz muffinki przez 15-20 minut , aż patyczek włożony w środek będzie suchy.
* Na specjalne okazje, np, urodziny, czy Dzień Dziecka można muffinki udekorować marcheweczkami zrobionymi z masy marcepanowej, lub lukru plastycznego.
Smacznego!
Anna Rattenbury
27 Maja 2015
Dodaj komentarz