Blog

MamaSapiens

Blog z przemyśleniami dla mam. Wszystko o zdrowym rozsądku, co odnosi się do wychowania, żywienia, nauczania dzieci

MamaSapiens gotuje. Babeczki, a raczej muffinki marchewkowe

2014-06-16 15.52.45

Dzisiaj znajdziecie banalnie prosty przepis na pyszne i zdrowe babeczki marchewkowe, które z powodzeniem można zrobić wspólne z maluchem, przeistaczając gotowanie w świetną i edukacyjną zabawę.

Ktokolwiek był kiedyś u mnie na pikniku Musical Babies takie babeczki miał okazję zjeść. To pierwsza rzecz, która znika w 5 minut. Dzieci je wprost uwielbiają, a są zdrowe ze względu na małą ilość cukru, a dużą ilość naturalnej słodyczy z marchewek, jabłek i rodzynek. Ponadto mają śliczny, żółto-pomarańczowy kolor. Szczerze zachęcam.

Babeczki, a raczej muffinki marchewkowe

300 g mąki (najlepiej zmieszać białą, żytnią, orkiszową. Czym mniej czystej, białej mąki tym lepiej)

2 łyżeczki sody oczyszczonej (dla zdrowia można po prostu ubić 3 białka na sztywno i dodać na koniec mieszania masy)

2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

150 g cukru

2 łyżeczki, lub jedna laska wanilii

225 g obranej i grubo poszatkowanej marchewki (aktualnie mamy młode marchewki, ale lepiej użyć tych z poprzedniego sezonu, ponieważ czym starsza marchew tym więcej w niej karotenu)

1 obrane i grubo poszatkowane duże jabłko

125 g rodzynek

125 g zmielonych orzechów, migdałów (opcjonalnie)

125 g wiórków kokosowych

3 duże jajka

250 ml oleju (można użyć stopionego masła, ale w żadnym wypadku margaryny- to nic innego jak chemiczne utwardzony,  uwodorowany olej- nie ma przecież sensu topić jej z powrotem. Ponadto wielu naukowców twierdzi, że dzieciom nie powinno się podawać margaryny… pomimo pokusy sprytnych reklam).

W przypadku suchej masy-100 ml soku pomarańczowego

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. W dużej misce zmieszaj przesianą mąkę, sodę, cynamon, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i sól. Dodaj poszatkowaną marchewkę i jabłko. Dobrze wszystko wymieszaj.

  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, wlej olej (lub stopione masło), na koniec dodaj wanilię.

  4. Połącz dwie masy, wlewając ubite jajka z olejem i wanilią do suchych składników. Masa powinna być mokra i dobrze się łączyć. Gdyby była za sucha ( w zależności od użytych mąk może się tak zdarzyć), można wlać trochę soku pomarańczowego, lub dodać jeszcze jedno jajko.

  5. Masę przełóż do foremek (na zdjęciu muffinki są w kształcie serc, osobiście używam formy silikonowej, nie ma wówczas potrzeby natłuszczania jej. Ponadto muffinki po ostudzeniu wyskakują z niej pchnięte od spodu palcem, co jest świetną zabawą dla dziecka)

  6. Piecz muffinki przez 15-20 minut , aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

    * Na specjalne okazje, np, urodziny, czy Dzień Dziecka można muffinki udekorować  marcheweczkami zrobionymi z masy marcepanowej, lub lukru plastycznego.

Smacznego!

Anna Rattenbury

27 Maja 2015

27. maja 2015 by Ania
| Tags: , , , , | Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*