Blog

MamaSapiens

Blog z przemyśleniami dla mam. Wszystko o zdrowym rozsądku, co odnosi się do wychowania, żywienia, nauczania dzieci

Pomarańczowo marchewkowo-dyniowo…super zdrowo!!!

20151030_171541Z okazji jutrzejszego 31 października dzisiejszy blog na pomarańczowo… i przy tym super zdrowo wprost dla malucha. Przypomnę tu przepis na przepyszne babeczki marchewkowe, oraz pomysł na wykorzystanie dyni, nie tej wielkiej, okrągłej, ale coraz bardziej popularnej – dyni piżmowej.

Podczas gdy dynia ma czasem nawet mdły smak, dynia piżmowa, o wiele mniejsza, zwarta ma wspaniały, mocny i wyrazisty… i jakże „ciepły”. Zapewniam, że poniższy przepis jest właśnie taki- niezwykle rozgrzewający, esencjonalny i w sam raz na jesienne wieczory.

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 2 litry rosołu mięsno-warzywnego, lub tylko warzywnego domowej roboty (pamiętajmy, że taki jest najzdrowszy. Wszelkie kostki rosołowe są po prostu zlepkiem utwardzonego tłuszczu, śladowych ilości suszu warzywnego, oraz ogromnych ilości glutaminianu sodu i soli- całkowicie zbędnych i wręcz szkodliwych dla małego dziecka). Rosół świetnie przechowuje się w zamrażalniku, dlatego warto za jednym razem ugotować sporo i po prostu zamrozić w porcjach na „później”.

  • Jedna dynia piżmowa obrana ze skórki, bez pestki i miękkiego miąższu, pokrojona na spore kawałki mniej więcej 4×6 cm

  • Pół kilo marchewek, obranych, pokrojonych na spore kawałki-ok 4-6 cm

  • 2 spore ząbki czosnku, pokrojonego na kawałki

  • ok 2 cm- kawałek świeżego imbiru, obranego, pokrojonego na kawałki

  • pół puszki mleczka kokosowego

  1. Wyłożyć dynię, marchewki, imbir i czosnek na brytfannę lekko natłuszczoną oliwą. Można także użyć oleju rzepakowego, równie zdrowego, nawiasem mówiąc nazywanego „oliwą północy”

  2. Skropić oliwą/olejem, przemieszać w celu natłuszczenia składników.

  3. Nic nie dodawać, żadnej soli, pieprzu, gdyż sama oliwa wraz z temperaturą  wyłapie wspaniałą głębię smaku całej tej super zdrowej mieszaniny

  4. Zapiec pod grillem w piekarniku w temp 210 stopni, przez ok. 15 min., lub w piekarniku z termoobiegiem w 230 stopni przez ok. 25 min.

  5. Podgrzać bulion, przełożyć wszystko z brytfanny i gotować na malutkim ogniu przez 30-40 min.

  6. Zmiksować całość blenderem, dodać mleczko kokosowe. Najlepiej smakuje oczywiście z domowym chlebem, osobiście polecam np. łatwą do zrobienia foccacię z rozmarynem. Dla efektu można ozdobić zupkę robiąc esy-floresy śmietaną tuż przed podaniem dziecku. Pamiętajmy, że dla małych dzieci estetyka podania jest równie ważna jak sam smak.

Następny przepis, już kiedyś podany, na pyszne i zdrowe babeczki marchewkowe, które z powodzeniem można zrobić wspólne z maluchem, przeistaczając gotowanie w świetną i edukacyjna zabawę.

Babeczki, a raczej muffinki marchewkowe

  • 300 g mąki (najlepiej zmieszać białą, żytnią, orkiszową. Czym mniej czystej, białej mąki tym lepiej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (dla zdrowia można po prostu ubić 3 białka na sztywno i dodać na koniec mieszania masy)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki, lub jedna laska wanilii
  • 225 g obranej i grubo poszatkowanej marchewki (aktualnie mamy młode marchewki, ale lepiej użyć tych z poprzedniego sezonu, ponieważ czym starsza marchew tym więcej w niej karotenu)
  • 1 obrane i grubo poszatkowane jabłko
  • 125 g rodzynek
  • 125 g zmielonych orzechów, migdałów (opcjonalnie)
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 3 duże jajka
  • 250 ml oleju (można użyć stopionego masła, ale w żadnym wypadku margaryny- to nic innego jak chemiczne utwardzony- uwodorowany olej, nie ma przecież sensu topić jej z powrotem. Ponadto wielu naukowców twierdzi, że dzieciom nie powinno się podawać margaryny… pomimo pokusy sprytnych reklam).

W przypadku suchej masy-100 ml soku pomarańczowego

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. W dużej misce zmieszać przesianą mąkę, sodę, cynamon, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i sól. Dodać poszatkowaną marchewkę i jabłko. Dobrze wszystko wymieszać.

  3. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, wlać olej (lub stopione masło), na koniec dodać wanilię.

  4. Połączyć dwie masy, wlewając ubite jajka z olejem i wanilią do suchych składników. Masa powinna być mokra i dobrze się łączyć. Gdyby była za sucha ( w zależności od użytych mąk może się tak zdarzyć), można wlać trochę soku pomarańczowego, lub dodać jeszcze jedno jajko.

  5. Masę przełożyć do foremek .

  6. Piec muffinki przez 15-20 minut , aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

Smacznego!

Anna Rattenbury

30 października 2015

30. października 2015 by Ania
| Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*